“Geçmişten Günümüze Özenle”
+90 324 676 44 39 info@ipemgida.com

Susam

Gövdesi uzunlamasına oluklu (karıklı) ve sık tüylü, yağ veren yıllık otsu bir bitkidir. Bileşiminde %25 protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı farklı şekillerde çok miktarda tüketilir. Hindistan, Sudan, Çin ve Nijerya dünya rekoltesinde ilk sıraları almaktadır. Lezzet ve yağ oranı açısından Türkiye’de yetişen susam daha üstündür. Bitkilerin alt yaprakları karşılıklı ve loblu üst yaprakları tam ve mızrak şeklindedir. Çiçekleri beyaz veya pembe olup yaprakların koltugunda salkım durumunda toplanmışlardır. Meyve başakları 2-3 cm. boyunda, uzun, prizmatik ve çok tohumlu bir kapsüldür. Çeşitli işlevsel faydaları dolayısıyla şifalı bitkiler arasında sayılmaktadır.
Ayrıca, içinde Endorphin bulunan besinlerin insanı mutlu ettiğini belirten bilim adamları, bu maddeyi en çok barındıran besinlerden birisi olarak susamı göstermektedirler.

9ab35d9a-73d6-46ca-b0cf-442142902714

Türkiye’de Susam

En kaliteli susam ülkemizde yetişmektedir. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susam, tohumlarında %50-60 yağ içerir. Üretimin çoğunluğu iç piyasada ham madde olarak kullanılmakta olup,
ancak % 2 – 3 ‘ü ihraç edilmektedir. 1950’den bugüne ülkemizde susamdan yağ çıkartılmamaktadır. Yurdumuzda güney, güney batı, batı, marmara ile trakya bölgesinde birinci ve ikinci ürün olarak tek bitki, ara tarımı veya bazı bitkilerle karışık olarak ekilmektedir. İllere göre en fazla ekiliş Adana, Antalya, Çanakkale, Muğla, Edirne, İçel, Balıkesir, Manisa, İzmir ve Aydın’da yapılmaktadır.